5/5/18

Μπλόκο στο masterplan! Έξω τα καζάνια!


 Ο χώρος των Λιπασμάτων και το παραλιακό μέτωπο της Δραπετσώνας αποτέλεσε  αντικείμενο αντιπαράθεσης, τόσο για κρατικούς οργανισμούς και μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα, όσο και για τους πολίτες που διεκδικούν έναν από τους ελάχιστους εναπομείναντες ελεύθερους χώρους στον ευρύτερο Πειραιά.

 Οι αγώνες που δόθηκαν για την ανάπλαση, είχαν προμετωπίδα  την αξιοποίηση της συνολικής έκτασης των Λιπασμάτων (640 στρέμματα) και ταυτόχρονα  την εναντίωση στην ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ. Διεκδικούσαν μια ανάπλαση υπέρ των λαϊκών αναγκών  για ελεύθερους χώρους πρασίνου, αναψυχής και άθλησης, πρόσβαση στη θάλασσα και απομάκρυνση όλων των ιδιωτικών συμφερόντων από την περιοχή, ρυπογόνων και μη.

 Η μνημονιακή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, πιεζόμενη από τις διεκδικήσεις,  ανάμεσα στα δύο βαριά αντιλαϊκά μνημόνια και πακέτο με το ξεπούλημα του λιμανιού, παραχώρησε 88 στρέμματα από τα 640 στον δήμο Κερατσινίου-Δραπετσώνας, τα οποία προορίζονται για δημιουργία δομών αναψυχής και άθλησης. Κίνηση που όχι μόνο δεν απαντούσε στα αιτήματα και τις ανάγκες του λαού της περιοχής αλλά που όπως φάνηκε έθετε τις βάσεις για νέα υποβάθμιση του περιβάλλοντος και των συνθηκών διαβίωσης.

 Τα επιχειρηματικά συμφέροντα έρχονται να επιτεθούν ξανά και να ακυρώσουν στην πράξη οποιαδήποτε νίκη μένει απροστάτευτη από το λαϊκό κίνημα. Έτσι σήμερα, αντί να μιλάμε για την διεύρυνση των δημόσιων χώρων και την πάλη μας για την ανατροπή της ιδιωτικοποίησης, βρισκόμαστε να αντιμετωπίζουμε ένα νέο μεγάλο πρόβλημα, που βάζει σε κίνδυνο την ποιότητα ζωής και την υγεία των κατοίκων. Το περιβαλλοντικό έγκλημα στο Σαρωνικό με τη βύθιση πετρελαιοφόρου πλοίου, αποτέλεσμα της αυθαιρεσίας των εφοπλιστών, έφερε στην επιφάνεια την απειλή που αποτελούν για την περιοχή οι εγκαταστάσεις της OIL ONE, με τις αρχές δήμου και περιφέρειας να καθησυχάζουν, μιλώντας για αναστολή της άδειας εμπορίας, για μετρήσεις και μέτρα για την αντιμετώπισης της ρύπανσης.  Εξαγγελίες που στην πράξη δεν σήμαιναν τίποτα, η λειτουργία των εγκαταστάσεων επεξεργασίας αποβλήτων συνεχίζεται, η κατάσταση με την δυσοσμία από την ατμοσφαιρική ρύπανση συνεχώς χειροτερεύει, κάνοντας την κατάσταση αφόρητη για τη γύρω περιοχή, και με άγνωστους ακόμα κινδύνους για την υγεία των κατοίκων.

 Η τακτική έως τώρα της δημοτικής αρχής του Κερατσινίου, που αντιλαμβάνεται το δικαίωμα των πολιτών σε ελεύθερους χώρους, σε περιβάλλον που δεν θα είναι επιβλαβές, το δικαίωμα στην ψυχαγωγία, τις ανάγκες παιδιών και ενηλίκων για άθληση, να περιορίζεται σε ένα χώρο (περίπου 15% της συνολικής έκτασης) που θα προάγει την εικόνα και το «έργο» του Δημάρχου, με φόντο τα καζάνια της OIL ONE, δεν είναι ο τρόπος με τον οποίο ο λαός, το κίνημα που πάλεψε ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του λιμανιού μπορεί να πετύχει νίκες.

 Δεν μπορεί να υπάρχει ανάπλαση του χώρου των Λιπασμάτων με ιδιωτικοποιημένο ΟΛΠ. Το masterplan της Cosco δεν είναι μια «παρανόηση», είναι το σχέδιο ενός κολοσσού που έρχεται να επιβάλλει τα συμφέροντα του και να αντλήσει το μέγιστο δυνατό κέρδος από ολόκληρη την έκταση, που απέκτησε με την αγοραπωλησία που ολοκληρώθηκε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Στο σχέδιο αυτό, όχι μόνο παγιώνονται οι εγκαταστάσεις της OIL ONE και το τσιμεντάδικο της Lafarge, αλλά πολλαπλασιάζονται οι βαριές βιομηχανικού τύπου χρήσεις, απειλώντας να μετατρέψουν την παραλιακή ζώνη σε μια απέραντη περιβαλλοντική καταστροφή με τις ανάλογες επιπτώσεις για τη ζωή των κατοίκων, σφραγίζοντας τις επιδιώξεις και τους αγώνες δεκαετιών για την απελευθέρωση του χώρου.

 Έχουμε καθήκον να μην αφήσουμε να πάνε χαμένοι αυτοί οι αγώνες. Δεν θα θυσιάσουμε την υγεία για την εργασιακή ζούγκλα που θέλει να εγκαθιδρύσει η Cosco μαζί με την κυβέρνηση.

 Ως Εργατική Λέσχη Κερατσινίου – Δραπετσώνας θα πάρουμε πρωτοβουλία μαζί με όλα τα σωματεία, τις συλλογικότητες, συλλόγους, όλους όσους αντιτίθεται στα σχέδια της Cosco, του Μελισσανίδη, για να περάσει επιτέλους ο χώρος των Λιπασμάτων στα χέρια του λαού της περιοχής, ανεξάρτητα από τους εμπαιγμούς της κυβέρνησης και τους χειρισμούς της τοπικής αυτοδιοίκησης.