16/7/18

Κάλεσμα στη δεύτερη σύσκεψη για τη διοργάνωση του Αντιφασιστικού Σεπτέμβρη

Κάλεσμα στη δεύτερη σύσκεψη για τη διοργάνωση του Αντιφασιστικού Σεπτέμβρη

 Η 18η Σεπτέμβρη αδιαμφισβήτητα είναι μια ημερομηνία-ορόσημο για το αντιφασιστικό κίνημα στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς. Φέτος, συμπληρώνονται 5 χρόνια από τη δολοφονία του Παύλου από μαχαίρι φασίστα και το αντιφασιστικό και εργατικό κίνημα βρίσκονται μπροστά σε νέες προκλήσεις.


 Από τη μία, η ένταση των ανταγωνισμών και της οικονομικής κρίσης πυκνώνουν συνεχώς τα σύννεφα πολέμου στην ευρύτερη περιοχή. Από την άλλη, η άνοδος ναζιστικών-εθνικιστικών κομμάτων και κυβερνήσεων σε ολόκληρη την Ευρώπη, η κυριαρχία των πιο ακραίων ακροδεξιών αντιλήψεων στην ενιαία πολιτική ασύλου της Ε.Ε. και τη συνολική διαχείριση του προσφυγικού, η ολοκλήρωση των ευρωπαϊκών μηχανισμών αστυνόμευσης, επιτήρησης και καταστολής, αυξάνουν τις φιλοπόλεμες και ρατσιστικές ιαχές από όλες τις μεριές των συνόρων. Η ελληνική κυβέρνηση συνυπογράφει τις πολιτικές της Ε.Ε., εμφανίζεται πιο πρόθυμη από τους πρόθυμους στην κατάργηση των δικαιωμάτων των προσφύγων, αποδεχόμενη επιστροφές, συνοριακούς ελέγχους, «πλατφόρμες αποβίβασης» και στρατόπεδα συγκέντρωσης. Την ίδια ώρα, η συνέχιση στο εσωτερικό της βίαιης μνημονιακής πολιτικής, των αιματοβαμμένων πλεονασμάτων και των σκληρών αντεργατικών μέτρων  στρώνουν το χαλί στη φασιστική ρητορεία. 

 Ενώ το προηγούμενο διάστημα το αντιφασιστικό λαϊκό κίνημα είχε καταφέρει απανωτά χαστούκια ενάντια στους φασίστες και την Χ.Α. εξαφανίζοντας τους από το δημόσιο λόγο, τις γειτονιές και τους χώρους δουλειάς μας, σήμερα η εθνικιστική ατζέντα της κυβέρνησης με αιχμή τον ανταγωνισμό με την Τουρκία, την προώθηση «εθνικών συμφερόντων» μέσω του άξονα Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ, την υλοποίηση των νατοϊκών σχεδιασμών στα Βαλκάνια και τη Μέση Ανατολή, έβγαλαν ξανά στον αφρό τους φασίστες και την Χ.Α. Καθόλου τυχαίο δεν είναι ότι η μαζική επανεμφάνιση ταγμάτων εφόδου που εγκαινιάστηκε εντός των συλλαλητηρίων για το Μακεδονικό, με επιθέσεις και εμπρησμούς καταλήψεων και κοινωνικών χώρων, συνοδεύτηκε από μπαράζ επιθέσεων σε μετανάστες, αντιφασίστες και στέκια πανελλαδικά, σε συνεργασία με την αστυνομία και με την ανοχή της κυβέρνησης. Αποκορύφωμα της θρασύτητάς τους ότι έφτασαν να καλούν ανοιχτά σε πραξικόπημα από τα έδρανα της Βουλής.

Απέναντι σε αυτές τις νέες προκλήσεις, το αντιφασιστικό κίνημα οφείλει να είναι:

• Πολιτικά αιχμηρό, αποκαλύπτοντας το συστημικό και απάνθρωπο ρόλο της φασιστικής ιδεολογίας, βάζοντας στο στόχαστρο τα μνημόνια, την κυβέρνηση, την Ε.Ε. και το κεφάλαιο, που επεξεργάζονται και υλοποιούν όλο και πιο ακραίες πολιτικές φτώχειας, καταστολής των εργατικών δικαιωμάτων, θεσμικού ρατσισμού
• Ταξικά προσανατολισμένο, βάζοντας τα εργατικά συμφέροντα και τις λαϊκές ανάγκες μπροστά, με το ταξικό κίνημα να παίζει καθοριστικό ρόλο
• Βαθιά ενωτικό, με το συντονισμό όλων των αγωνιζόμενων δυνάμεων, το σεβασμό στην αυτοτέλειά τους, κόντρα σε λογικές καπελώματος και σεχταρισμού


 Καλούμε ο φετινός Αντιφασιστικός Σεπτέμβρης να σημάνει τη μαζική επανεξόρμηση των αντιφασιστικών, αντιπολεμικών και αντιρατσιστικών δράσεων σε κάθε γειτονιά, κάθε χώρο δουλειάς, πανελλαδικά.

 Για εμάς οι μόνες κόκκινες γραμμές είναι ενάντια στο κράτος, την κυβέρνηση και σε οποιαδήποτε ανοχή στο φασισμό, τον εθνικισμό και τους εκφραστές του. Λογικές a priori αποκλεισμών, μικροπολιτικών παιχνιδιών και μικροηγεμονισμών δεν χωράνε εντός του αντιφασιστικού κινήματος που έχουμε ανάγκη. Ως συλλογικότητα που έχει δώσει πολυετή μάχη, τόσο για μια πολιτικά αιχμηρή κατεύθυνση στο αντιφασιστικό κίνημα, όσο και για το μαζικό και ενωτικό του χαρακτήρα, δεν πρόκειται να συμπράξουμε σε τίποτα από τα παραπάνω.

 Καλούμε όλες τις συλλογικότητες, αγωνιστές, σωματεία, φορείς, στη σύσκεψη για τη διοργάνωση του Αντιφασιστικού Σεπτέμβρη τη Δευτέρα 16/07 στις 19:00, στο πολιτιστικό κέντρο Αντ. Σαμαράκης (Μικράς Ασίας 24, όπισθεν δημαρχείου Κερατσινίου), για τη συνδιοργάνωση του φετινού Αντιφασιστικού Σεπτέμβρη.