18/5/23

Νίκη στον αγώνα των συμβασιούχων του Δήμου Κερατσινίου-Δραπετσώνας! | Εργατική Λέσχη Κερατσινίου-Δραπετσώνας

Νίκη στον αγώνα των συμβασιούχων του Δήμου!

Άμεση επαναπρόσληψη εδώ και τώρα – Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλες και όλους! Η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κερατσινιού - Δραπετσώνας να προσφύγει κατά της δικαστικής απόφασης που δικαίωνε τους 75 εργαζόμενους του Δήμου για παραμονή στις εργασίες τους μέχρι τον Οκτώβρη του 2023, κλιμακώνει την απαράδεκτη και ντροπιαστική ομηρία τους. 

 Η κυβέρνηση της ΝΔ με τον νόμο Βορίδη, που υποχρεώνει τους δήμους να προσφεύγουν κατά των πρωτόδικων αποφάσεων δικαστηρίων που δικαιώνουν εργατικές διαφορές με Δήμους, βάζει έναν επιπλέον κρίκο στην αλυσίδα των ρυθμίσεων που επιβλήθηκαν από τα μνημόνια για τη λεγόμενη «τοπική αυτοδιοίκηση» και επιβλήθηκαν από ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΔΗΜΑΡ & ΣΥΡΙΖΑ.

 Νόμοι που «οικοδομήθηκαν» πάνω στο δόγμα της συμπίεσης των κοινωνικών αναγκών και της ελαχιστοποίησης του δημοσιονομικού κόστους για να εξυπηρετηθεί το χρέος, η καπιταλιστική ανάπτυξη και οι δανειστές. 

 Το καθεστώς των ισοσκελισμένων προϋπολογισμών στους δήμους, που δίνει όλο και λιγότερα από τον κρατικό προϋπολογισμό, διαμορφώνει τους όρους για ιδιωτικοποιήσεις, αυξάνει τους φόρους και τα δημοτικά τέλη για τους εργαζόμενους και παραδίδει στα ιδιωτικά συμφέροντα δομές και υπηρεσίες των δήμων που θα έπρεπε να λειτουργούν για το κοινό όφελος των δημοτών, χωρίς  ανταποδοτικό χαρακτήρα. Αυτό το πλαίσιο είναι που διαμορφώνει το απαράδεκτο καθεστώς  των εργασιακών σχέσεων με συμβασιούχους έργων, μηνών, νοικιασμένους ή δανεικούς. Καθεστώς που διαμορφώνεται με ασφυκτικούς όρους ομηρίας και εκβιασμού για χιλιάδες εργαζομένων που αδυνατούν να οργανώσουν και να προγραμματίσουν τη ζωή τους. Γίνονται αντικείμενο φτηνής εργατικής δύναμης που εκμεταλλεύεται από εργολάβους, κράτος, δημοτικές αρχές και επιχειρήσεις.  Ενώ καλύπτουν πάγιες και μόνιμες  ανάγκες, εργαλειοποιούνται από όλους αυτούς, για να εξυπηρετηθούν τοπικά οικονομικά συμφέροντα, να αξιοποιηθούν ψηφοθηρικά από τις δημοτικές αρχές  και για να «παραπλανήσουν» τους δείκτες ανεργίας.

 Η ΠΟΕ-ΟΤΑ φάνηκε κατώτερη των απαιτούμενων ενεργειών, αφού αντιμετωπίζει κατά περίπτωση και αποσπασματικά τα προβλήματα, όταν αυτά προκύπτουν. Ποτέ δεν οργάνωσε ένα αποτελεσματικό, επίμονο και συντονισμένο  αγώνα για την ανατροπή των αντεργατικών νόμων και τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων, ενώ και τα  πρωτοβάθμια σωματεία δεν μπόρεσαν να αντιστρέψουν αυτήν την τακτική που επέβαλαν οι συσχετισμοί ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ & ΣΥΡΙΖΑ.    

 Η δημοτική αρχή δεν μπορεί να κρύβεται πίσω από το νομικό καθεστώς που, στα λόγια, αμφισβητεί. Ούτε έχει δικαίωμα να «ξοδεύει» το φιλεργατικό της προφίλ στην παραχώρηση στήριξης στα εργατικά αιτήματα, όταν η λειτουργία του δήμου στηρίζεται σε ανθρώπους με επισφαλείς σχέσεις που ανακυκλώνουν την ανεργία και συντηρούν ένα καθεστώς εργασιακού μεσαίωνα. Όποιος πραγματικά θέλει να στέκεται δίπλα στους συμβασιούχους -στην πράξη και όχι στα λόγια- πρέπει να σταθεί απέναντι στους νόμους και να αμφισβητήσει το πλαίσιο που επιβάλλεται από το κράτος, τους δανειστές και την Ε.Ε, με οποιοδήποτε κόστος.  Αυτό ούτε θέλει, ούτε μπορεί να το υπηρετήσει η δημοτική παράταξη που διοικεί το δήμο Κερατσινίου.

 Το ίδιο ισχύει και για εκείνες τις δημοτικές αρχές που, ενώ σε προηγούμενες προσφυγές είχαν σταθεί στο πλευρό των συμβασιούχων, τώρα επιλέγουν να μην τους στηρίξουν, όπως συνέβη πρόσφατα με τους 426 συμβασιούχους του Δήμου Πάτρας.  Οι εργαζόμενοι συμβασιούχοι δεν πρέπει να πιστέψουν την υποκριτική στήριξη των καθεστωτικών δημοτικών παρατάξεων που στοχεύουν στην εξασφάλιση των ψήφων για τα κόμματά τους  επερχόμενες εκλογικές αναμετρήσεις. Τα κόμματά τους έχουν ψηφίσει κάθε νόμο και παράγραφο που ευθύνεται για την περιπέτεια που ζουν. 

 Για εμάς είναι ξεκάθαρο ότι όλοι και όλες όσοι εργάζονται στο εκβιαστικό καθεστώς των συμβάσεων καλύπτουν πάγιες και σταθερές ανάγκες. Επομένως δικαιούνται να έχουν μόνιμη και σταθερή εργασία, με μισθούς αξιοπρέπειας και σε συνθήκες ανθρώπινες. Στεκόμαστε στο πλευρό τους, όπως κάναμε σε κάθε αγώνα για το ψωμί, τη δουλειά, τα δικαιώματα και τις ανάγκες όλων μας. 

Διεκδικούμε:

•Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους τους συμβασιούχους
•Αυξήσεις στους μισθούς
•Κατάργηση του νόμου Βορίδη
•Ανεξάρτητο εργατικό κίνημα που θα αντιστέκεται, δεν θα συμβιβάζεται και δεν θα υποχωρεί στις επιταγές της εξουσίας