18/9/22

Παύλος Φύσσας: 9 χρόνια μετά, πάντα παρών!



Ελάχιστα χιλιόμετρα μακριά από τον Άγιο Διονύσιο, σημείο που οι γερμανοτσολιάδες και οι ταγματασφαλίτες σκότωσαν τον δεκαοχτάχρονο Στέλιο Καρδάρα (μαχητή του ΕΛΑΣ και ομαδάρχη της ΟΠΛΑ)  το 1944, 70 χρόνια μετά οι απόγονοί τους, οι νεοναζί της Χρυσής Αυγής, δολοφονούν στο Κερατσίνι τον Παύλο Φύσσα.


Πολλές φορές μπορεί να φαίνεται περίεργο το γεγονός ότι σε εργατικές γειτονιές με καταγεγραμμένη ιστορία λαϊκής και εργατικής πάλης, αντίστασης και θυσίας, όπως είναι το Κερατσίνι με τη μάχη της Ηλεκτρικής, η Δραπετσώνα με τους κατατρεγμένους πρόσφυγες και εργάτες να δίνουν τη μάχη της παράγκας, το νεοναζιστικό μόρφωμα να μπορεί και να βρίσκει πρόσφορο έδαφος. Παρόλα αυτά οι φασιστές, εκμεταλλευόμενοι τη φτώχεια και την ανέχεια και προτάσσοντας μια δήθεν αντισυστημική δράση και ρητορεία, κατάφεραν να στηθούν εκεί που λαός υπέφερε. Ήταν εκεί, όμως, για να καταστείλουν απεργίες, για να ρίξουν τα μεροκάματα, για να χτυπάνε και να σκοτώνουν εργάτες, να επιτίθενται και να βασανίζουν μετανάστες. Ήταν εκεί για να βγάλουν από τη μέση όποιον τους ενοχλούσε, όπως συνέβη και με τον Παύλο. Τους έθρεψαν οι ρατσιστικές πολιτικές όλων των κυβερνήσεων (ΝΔ,ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ), που χτίζουν στρατόπεδα συγκέντρωσης, πνίγουν και φυλακίζουν πρόσφυγες και μετανάστες στα σύνορα, που υπογράφουν συμφωνίες με την Ευρωπαϊκή Ένωση κάνοντας τον ανθρώπινο πόνο και τη δυστυχία μπαλάκι.


Παρόλα αυτά το λαϊκό αντιφασιστικό κίνημα κατάφερε να υψώσει τείχος αντίστασής και να παλέψει απέναντι στον φασισμό και τους δολοφόνους της Χρυσής Αυγής. Ήταν αυτό που μέσα από διαρκή και ανυποχώρητο αγώνα και σε σύνδεση με τη μάχη της οικογένειας και των φίλων του Παύλου, κατάφερε να πετύχει ένα καίριο πλήγμα, στέλνοντας τους ναζί στη φυλακή.


Πάρα όμως τις όποιες νίκες έχουμε πετύχει, πρέπει να γίνει ξεκάθαρο ότι δεν έχουμε ξεμπερδέψει ούτε με τον φασισμό, ούτε με το σάπιο σύστημα της εκμετάλλευσης που τον γεννά και τον θρέφει. Οι φασίστες ήταν και θα είναι τα πιστά σκυλιά των αστών, έτοιμα να ξαμοληθούν όποτε αυτό κριθεί αναγκαίο. Ήδη το προηγούμενο διάστημα έχουμε δει προσπάθειες συγκρότησης ακροδεξιών θυλάκων, με χαρακτηριστικό το παράδειγμα της Σταυρούπολης.

 

Παράλληλα, αυτή τη στιγμή διαμορφώνεται ένα δυσοίωνο σκηνικό, στο οποίο εξαιτίας της ακρίβειας και  των τεράστιων αυξήσεων ακόμα και στα πιο βασικά αγαθά, ο λαός και η νεολαία θα βιώσουν έναν από τους πιο δύσκολους χειμώνες των τελευταίων χρόνων. Φυσικά η κυβέρνηση έρχεται να μας δώσει λύσεις, χρησιμοποιώντας για ακόμα μια φορά το δόγμα της ατομικής ευθύνης και της ανάγκης να προσαρμοστούμε στις νέες συνθήκες. Δεν μας λένε όμως ότι τις συνθήκες τις δημιουργήσαν οι ίδιοι. Είναι αυτοί που δεν μπορούν να διαχειριστούν την κρίση τους και ρίχνουν τα βάρη στο λαό. Είναι αυτοί που έχουν μετατρέψει το ρεύμα από κοινωνικό αγαθό σε εμπόρευμα και βγάζουν τεράστια κέρδη από τα χρηματιστήρια ενέργειας, την ίδια ώρα που εμείς θα σκεφτούμε αν μπορούμε να ανάψουμε το θερμοσίφωνα.  Είναι οι ίδιοι που δίνουν υπέρογκα ποσά σε πολεμικούς εξοπλισμούς και παίζουν επικίνδυνα, πολεμοκάπηλα παιχνίδια, ενώ τα νοσοκομεία και τα σχολεία μας είναι υπό διάλυση.


Αυτή η κατάσταση μόνο οργή και αγανάκτηση μπορεί να μας γεμίσει. Το ζήτημα είναι αν αυτή η οργή θα γίνει δύναμη ανατροπής ενάντια στην αστική πολιτική και το σύστημα ή αν θα κυριαρχήσει ο σκοταδισμός, ο ανορθολογισμός και ο φασισμός που μας αποπροσανατολίζουν από τον πραγματικό εχθρό και που θέλουν να μας πείσουν ότι φταίει ο πρόσφυγας, ο μετανάστης ή όποιος αγωνίζεται.  Εμείς λοιπόν απαντάμε το πρώτο! Αυτό μας δίδαξαν οι αγώνες απέναντι στους ναζί, αυτό έρχεται να μας διδάξει η ιστορία του λαού μας, αυτό έρχεται να μας θυμίσει η δολοφονία του Παύλου. Και αυτό θα κάνουμε! 


Δεν ξεχνάμε, ούτε συγχωρούμε!  Με όπλο μας την αλληλεγγύη και μέσα τη συλλογική πάλη, δεν θα αφήσουμε ποτέ ξανά χώρο στους φασιστές να πατήσουν πόδι στις γειτονιές μας, ενώ παράλληλα θα συνεχίσουμε και θα κλιμακώσουμε τον αγώνα μας για να ανατρέψουμε όλους αυτούς που μας στερούν την ζωή και τα όνειρα.

Όλοι και όλες στην Αντιφασιστική Συγκέντρωση 18/9 στις 17:30-οδός Παύλου Φύσσα