31/3/20

Κανένας μόνος απέναντι στην πανδημία!


 Τον τελευταίο μήνα, όλοι μας δίνουμε τη μάχη της επιβίωσης στην καθημερινότητα πιο έντονα από ποτέ. Προστατευόμαστε για να φρενάρουμε τη διασπορά του κοροναΐού, για να μειωθεί ο αριθμός των νοσούντων  ενώ ταυτόχρονα στεκόμαστε αλληλέγγυοι σε εκείνους που περνάνε την κρίση της πανδημίας πιο δύσκολα από τους υπόλοιπους. Είναι οι άνεργοι, οι απολυμένοι, οι πιο φτωχοί, οι πρόσφυγες και μετανάστες.



 Μέσα σε αυτή την εντεινόμενη κοινωνική κρίση και επίθεση, εν μέσω της πανδημίας του κοροναΐού, η κυβέρνηση της ΝΔ επέλεξε να σταθεί ενάντια στους πολίτες. Η συνεχιζόμενη προσπάθειά της (και των ΜΜΕ) να ενοχοποιηθούν «μερικοί επιπόλαιοι» και να κατηγορηθούν οι πολίτες για «ελλειμματική ευθύνη» έχει μοναδικό στόχο τη μεταφορά του βάρους των ευθυνών σε αυτούς και την καλλιέργεια αντιλήψεων του τύπου «όλοι φταίμε». 

 Ως απάντηση λοιπόν σε αυτή την υποτιθέμενη "έλλειψη ευθύνης" των πολιτών, η κυβέρνηση ανήγγειλε πρωτοφανή αντιδημοκρατικά μέτρα απαγόρευσης των «μη αναγκαίων» μετακινήσεων. Ήδη, για τέταρτη συνεχή εβδομάδα, αρνείται να ενισχύσει το ΕΣΥ με προσωπικό και κλίνες Μ.Ε.Θ., ενώ παράλληλα αρνείται να λάβει μέτρα προστασίας των εργαζομένων και των δικαιωμάτων τους.

 Είναι χαρακτηριστικό ότι έννοιες που θα περίμενε κανείς να κυριαρχήσουν στο σχέδιο αντιμετώπισης μιας πανδημίας, όπως "εξετάσεις", "νοσοκομεία", "κλίνες", "υγειονομικό προσωπικό", "εξοπλισμός", σχεδόν απουσιάζουν από την καθημερινή ενημέρωση, ενώ οι έννοιες που τελικά κυριαρχούν και αποτελούν αποκρυστάλλωση του σχεδίου της κυβέρνησης αφορούν τους "παραβάτες και ανεύθυνους πολίτες", τα "πρόστιμα", τις "απαγορεύσεις" κτλ.

 Αλλά «δεν φταίμε όλοι». Ακόμα και τώρα τα μόνα μέτρα της κυβέρνησης είναι το «μένουμε σπίτι» και οι απαγορεύσεις κυκλοφορίας, αφήνοντας τα νοσοκομεία διαλυμένα χωρίς προσωπικό, αντιδραστήρια και μέτρα προστασίας.

 Επιλέγοντας αστυνομικά και κατασταλτικά μέτρα για τον έλεγχο και την απαγόρευση της κυκλοφορίας, η κυβέρνηση Μητσοτάκη αφήνει τα δημόσιο σύστημα υγείας διαλυμένο, χωρίς προσωπικό, χωρίς μαζικά προληπτικά τεστ και αντιδραστήρια, χωρίς μέτρα προστασίας για τους υγειονομικούς, ενώ προκλητικά δίνει πλουσιοπάροχα δώρα στους καναλάρχες για τα διαφημιστικά σποτ του «Μένουμε Σπίτι» (ενώ στην αρχή είχε δηλώσει ότι δεν θα κοστίσει τίποτα στο Δημόσιο ) και στους μεγάλους ιατρικούς-διαγνωστικούς ιατρικούς ομίλους (ενώ θα μπορούσε να τους επιτάξει).

 Την ίδια ώρα, επιτρέπει να λειτουργούν εμπορικές – παραγωγικές δραστηριότητες σε χώρους που συνωστίζονται χιλιάδες εργαζόμενοι ο ένας πάνω στον άλλο (τηλεφωνικά κέντρα, εργοστάσια, κ.α.), παρακολουθώντας ουσιαστικά αμέτοχη τις επιχειρήσεις να «ξεσκαρτάρουν» το προσωπικό τους και να απολύουν κατά χιλιάδες. Η κυβέρνηση τους προτείνει, αντί να τους απολύσουν, να τους κόψουν τον μισθό στο μισό μέσα από την εκ περιτροπής απασχόληση.

 Δεν τους εμπιστευόμαστε, ούτε τους παραχωρούμε την ευθύνη της επιβίωσής μας. Χρειάζεται όλοι/ες μας να σταθούμε ενωμένοι απέναντι σε αυτούς που θεωρούν την πανδημία μια ακόμη ευκαιρία για περισσότερα κέρδη, για νέες μπίζνες, για ακύρωση και των εργασιακών και κοινωνικών μας δικαιωμάτων.

 Είναι τώρα η ώρα για ένα κύμα αλληλεγγύης στην κοινωνία. Γιατί δεν περισσεύει κανένας στον αγώνα για μια καλύτερη κοινωνία. Γιατί είτε θα σωθούμε όλοι μαζί και θα μπορέσουμε να υπερασπίσουμε τη ζωή και τα δικαιώματά μας απέναντι σε όσα ετοιμάζει η κυβέρνηση και το κράτος, είτε θα μας ξημερώσει ένα δυστοπικό μέλλον. Η ανάγκη για αλληλεγγύη γίνεται ήδη πιο έντονη και, όσο θα περνά ο καιρός και οι επιπτώσεις της πανδημίας θα ορθώνονται μπροστά μας, αυτή θα μεγαλώνει.

 Σε αυτή τη μάχη, ως Εργατική Λέσχη Κερατσινίου-Δραπετσώνας είμαστε εδώ! Αλληλεγγύη-Συλλογικότητα-Αγώνας ήταν και είναι τα στοιχεία που θέλουμε και προσπαθούμε να μας χαρακτηρίζουν. Είμαστε εδώ για να υποστηρίξουμε ουσιαστικά και πρακτικά όσους έχουν ανάγκη αυτές τις δύσκολες στιγμές. Για να διατηρήσουμε τη σκέψη μας και τη συνείδηση μας δραστήρια, διαυγή και υγιή. Για να παραμείνουμε ενεργοί και λειτουργικοί πολιτικά, συλλογικά και κοινωνικά.



Μένουμε ενεργοί, μένουμε υγιείς , μένουμε μαχητικοί και αλληλέγγυοι.


*Βρείτε εδώ την Ομάδα Αλληλεγγύης απέναντι στην
 πανδημία για το Κερατσίνι και τη Δραπετσώνα