30/4/17

1η ΜΑΗ 2017 - ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ – ΟΛΟΙ ΣΤΟ ΠΑΣΑΛΙΜΑΝΙ

Εργατικός Ταξικός Συντονισμός Πειραιά Σωματείων, Συλλογικοτήτων και Συνδικαλιστών

1η ΜΑΗ 2017  -  ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ –
ΟΛΟΙ ΣΤΟ ΠΑΣΑΛΙΜΑΝΙ
ΣΤΙΣ 10 Π.Μ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ

Συνάδελφοι εργαζόμενοι, εργαζόμενες – Συνταξιούχοι, άνεργοι, νέοι και νέες,
Συμπληρώνονται φέτος 132 χρόνια από την ηρωϊκή εξέγερση των εργατών του Σικάγου οι οποίοι διεκδικώντας οργανωμένα τα δικαιώματά τους δέχθηκαν την δολοφονική επίθεση των δυνάμεων καταστολής του συστήματος με αποτέλεσμα για πρώτη φορά η εργατική τάξη να θρηνήσει θύματα στον αγώνα για την διεκδίκηση των δίκαιων αιτημάτων της.
Το αίμα που χύθηκε στο Σικάγο το 1886 δεν πήγε χαμένο, έδειξε στους εργάτες όλου του κόσμου τον δρόμο της οργανωμένης ταξικής πάλης και της διεκδίκησης και μέσα από αυτόν η εργατική τάξη στην διαδρομή αυτών των χρόνων απέδειξε ότι είναι η πρωτοπόρα δύναμη για την κοινωνική εξέλιξη και πρόοδο.

Στην χρονική περίοδο που διανύουμε στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου πυκνώνουν τα πολεμικά σύννεφα, οι διάφορες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις διαγκωνίζονται για τον έλεγχο των πλουτοπαραγωγικών πηγών και πόρων των χωρών της περιοχής και για την προώθηση των γεωστρατηγικών τους συμφερόντων.
Ιράκ, Συρία, Λιβύη, Αφγανιστάν είναι στο επίκεντρο των πολεμικών επεμβάσεων των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – Ρωσίας οι οποίες ανταγωνίζονται για να επιβάλουν την παρουσία και τον έλεγχο χωρών και λαών αυτής της περιοχής.
Η ελληνική κυβέρνηση στηρίζει και διευκολύνει την επιθετικότητα των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ και παρέχει μέσω της βάσης της Σούδας απλόχερη βοήθεια στα πολεμοκάπηλα σχέδιά τους.
Ακριβώς αυτές οι επεμβάσεις γενούν και υποδαυλίζουν θρησκευτικές και άλλες διαφορές, προκαλούν τοπικές πολεμικές συρράξεις και εμφυλίους πολέμους και με τον τρόπο αυτό οι δυνάμεις του ιμπεριαλισμού αναγορεύονται σε χωροφύλακες της περιοχής.
Οι δυνάμεις του ιμπεριαλισμού των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – Ε.Ε – Ρωσίας κ.λπ είναι υπεύθυνοι και υπόλογοι για την καταστροφή ολόκληρων χωρών και για το μαζικό κύμα προσφύγων και μεταναστών.
Την ίδια στιγμή που ξεριζώνουν εκατομμύρια ανθρώπους από τις εστίες τους, κλείνουν τα σύνορα της Ε.Ε, υψώνουν φράκτες, οδηγούν πρόσφυγες και μετανάστες να γίνονται καθημερινά θυσία στην Μεσόγειο η οποία έχει μετατραπεί σε υγρό τάφο κατατρεγμένων και ξεριζωμένων από τις πατρίδες τους ανθρώπους.
Αυτή είναι η Ε.Ε της δημοκρατίας, της δικαιοσύνης και της αλληλεγγύης!

Συνάδελφοι, Συναδέλφισσες,
Οι εργαζόμενοι και ο λαός ουσιαστικά βρίσκονται μπροστά σε ένα 4ο καταστροφικό μνημόνιο το περιεχόμενο του οποίου έχει συμφωνήσει η ελληνική κυβέρνηση και το οποίο περιλαμβάνει νέα εξοντωτικά μέτρα: στην κοινωνική ασφάλιση (περικοπές στις συντάξεις), μείωση του αφορολόγητου, ιδιωτικοποιήσεις (ΔΕΗ – Νερό – Συγκοινωνίες), αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις, αύξηση των απολύσεων και υπονόμευση του δικαιώματος της απεργίας.   
Η νέα συμφωνία κυβέρνησης – Ε.Ε – Δ.Ν.Τ θα οδηγήσει σε δραματική μείωση  του βιοτικού επιπέδου των λαϊκών στρωμάτων και θα εντείνει τα φαινόμενα φτωχοποίησης και εξαθλίωσης μεγάλων τμημάτων της ελληνικής κοινωνίας.
Όπως και τα προηγούμενα μνημονιακά μέτρα έτσι και αυτά αποτελούν ενίσχυση και παραπέρα θωράκιση των προνομίων στην επιχειρηματική δράση του μεγάλου κεφαλαίου και παράλληλα αποσαθρώνουν το εργατικό δίκαιο το οποίο θεσπίστηκε και κατοχυρώθηκε με πολύχρονους αγώνες.
Τα νέα μέτρα πλήττουν και θίγουν τα εργατικά και λαϊκά στρώματα και συμπιέζουν ακόμη παρακάτω τα πενιχρά εισοδήματά τους.
Είναι μέτρα σκληρά, επώδυνα, βαθύτατα ταξικά που συντρίβουν τα εναπομείναντα δικαιώματα των εργαζομένων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων.
Οι ηγεσίες στις κορυφαίες συνδικαλιστικές οργανώσεις και οι δυνάμεις του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού σε αυτές για άλλη μια φορά αποδείχνουν ότι είναι ξένο σώμα στο συνδικαλιστικό κίνημα, δεν υπηρετούν τα συμφέροντα και τα δικαιώματα των εργαζομένων, ξεδιάντροπα βάζουν πλάτη (με την απραξία και την αδιαφορία τους) και διευκολύνουν τα μέγιστα την κυβέρνηση να περάσει το νέο αντεργατικό πακέτο μέτρων.
Ευθύνη έχουν και οι δυνάμεις εκείνες οι οποίες έχουν αγωνιστική αναφορά στο συνδικαλιστικό κίνημα και επιλέγουν να ανακυκλώνουν συγκεντρώσεις και συλλαλητήρια και αυτά με όρους κομματικής περιχαράκωσης, τα οποία αποδείχνονται άσφαιρα πυρά ενάντια στην αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική και ταυτόχρονα εμμένουν στην αδιέξοδη και αντιενωτική τακτική τους.

Συνάδελφοι, Συναδέλφισσες,
Μπροστά στην νέα αντιλαϊκή επίθεση που σχεδιάζουν κυβέρνηση και δανειστές με το νέο πακέτο μέτρων, επιβάλλεται περισσότερο από ποτέ οι εργαζόμενοι μαζικά – ενωτικά – ταξικά να δώσουν την δική τους οργανωμένη απάντηση στους δρόμους, στους αγώνες και στις απεργίες.
Η Πρωτομαγιάτικη Πανεργατική Πανελλαδική απεργία πρέπει να είναι η αρχή για μια νέα πολύμορφη κλιμάκωση των αγώνων και των απεργιακών κινητοποιήσεων.
Το ταξικό τμήμα του συνδικαλιστικού κινήματος οφείλει να πρωτοστατήσει στην προσπάθεια αυτή και με όρους ταξικής ανασυγκρότησης να διεκδικήσει μια άλλη πορεία στο συνδικαλιστικό κίνημα της εργατικής τάξης το οποίο δεν θα αποσκοπεί μόνο στην ανατροπή των παλιών και νέων μνημονιακών πολιτικών αλλά στο ξήλωμα του συνόλου της αντιλαϊκής πολιτικής, που θα  θέτει κεντρικούς στόχους την πάλη ενάντια στο μεγάλο κεφάλαιο, την διαγραφή του χρέους, την σταθερή και με συνέπεια πάλη ενάντια στον ευρωπαϊκό νεοφιλελευθερισμό (Ε.Ε – Ζώνη Ευρώ), την εθνικοποίηση του τραπεζικού συστήματος και των μεγάλων παραγωγικών επιχειρήσεων, για εργατικό και κοινωνικό έλεγχο για μια άλλη πολιτική που θα υπηρετεί τα συμφέροντα του λαού μας, θα υπερασπίζεται και θα διευρύνει τις κατακτήσεις των εργαζομένων.


Με αγωνιστικούς χαιρετισμούς
Εργατικός Ταξικός Συντονισμός Πειραιά
Σωματείων, Συλλογικοτήτων και Συνδικαλιστών