29/11/19

Ψήφισμα στήριξης στον αγώνα των 5500 συμβασιούχων | Εργατική Λέσχη Κερατσινίου-Δραπετσώνας





 Η Εργατική Λέσχη στηρίζει των αγώνα των 5.500 νέων εργαζομένων, συμβασιούχων του Ειδικού Προγράμματος Απασχόλησης του ΟΑΕΔ, για άνεργους πτυχιούχους ηλικίας 22-29. Οι συνάδελφοί μας διεκδικούν μεταξύ άλλων μόνιμη και σταθερή δουλειά, ανανέωση των συμβάσεων και καμία απόλυση!

Είμαστε δίπλα τους!

Ακολουθεί το ψήφισμα: 







 Εδώ και χρόνια πάγια πολιτική της εκάστοτε κυβέρνησης αποτελεί η ανακύκλωση της ανεργίας, μέσω διάφορων προγραμμάτων του ΟΑΕΔ και συμβάσεις ορισμένου χρόνου. Η διάλυση των εργασιακών σχέσεων, η ελαστική εργασία δεν αφορά μόνο τον ιδιωτικό τομέα, αλλά και το δημόσιο.
 Ο δημόσιος τομέας και οι Δήμοι στελεχώνονται όλο και περισσότερο με πρόσκαιρο εργατικό δυναμικό που καλύπτει τα αμέτρητα κενά που αφήνει η πολιτική του παγώματος των μόνιμων προσλήψεων, όπως εγκαθιδρύθηκε στο πλαίσιο των «μνημονιακών υποχρεώσεων». Οι εργαζόμενοι μέσω των διάφορων αυτών προγραμμάτων [κοινωφελών, ειδικών κλπ] προσλαμβάνονται κατά κανόνα με πολύ χαμηλές απολαβές και πολύ λιγότερα δικαιώματα σε σχέση με το μόνιμο προσωπικό, αποτελώντας τη «φθηνή» λύση στα χέρια της κάθε κυβέρνησης, που επιλέγει να δίνει λεφτά σε εξοπλισμούς και σε τράπεζες, αλλά όχι για τις ανάγκες της νεολαίας και των εργαζομένων.

 Όσον αφορά στο Ειδικό Πρόγραμμα Απασχόλησης του ΟΑΕΔ για 5.500 άνεργους πτυχιούχους ηλικίας 22-29, πρόκειται για ακόμα ένα πρόγραμμα που στόχο έχει –σύμφωνα με το ΦΕΚ- «την καταπολέμηση του brain drain και της ανεργίας». Στην πραγματικότητα με τη σύμβαση ενός έτους και στη συνέχεια την αμετάκλητη και χωρίς αποζημίωση απόλυση των εργαζομένων [ωφελούμενων κατά τον επίσημο λόγο] δε σταματάει ούτε η μετανάστευση, ούτε η ανεργία. Το πρόγραμμα αυτό, το οποίο έχει κάποιους ευνοϊκότερους όρους όσον αφορά τα μισθολογικά σε σχέση με κοινωφελή προγράμματα, δεν παύει να είναι ένα «μπάλωμα» στο τεράστιο πρόβλημα της υποστελέχωσης και της συρρίκνωσης του δημόσιου τομέα. Άλλωστε, η «εξυγίανση» του δημόσιου τομέα που εξαγγέλλουν οι εκάστοτε κυβερνήσεις περνάει μέσα από την ιδιωτικοποίηση πλευρών του και την όλο και μεγαλύτερη απαξίωσή του, με εργαζόμενους που δουλεύουν σε κλίμα ανασφάλειας και με τον κίνδυνο της απόλυσης.

 Οι εργαζόμενοι μέσω του ειδικού αυτού προγράμματος βρίσκονται σε κινητοποιήσεις και διεκδικούν την ανανέωση της σύμβασής τους για τουλάχιστον ένα έτος, στην κατεύθυνση της μονιμοποίησης, την παύση της συρρίκνωσης και υποστελέχωσης του δημόσιου τομέα, την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού για δημόσιο τομέα και Δήμους, μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους/ες με ίσα εργασιακά δικαιώματα.

 Στεκόμαστε στο πλάι των εργαζομένων μέσω του Ειδικού Προγράμματος Απασχόλησης του ΟΑΕΔ για 5500 άνεργους πτυχιούχους, αλλά και σε κάθε συμβασιούχο με όποιο πρόγραμμα και αν εργάζεται, που κινδυνεύει με απόλυση. Στηρίζουμε τον αγώνα τους για το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή εργασία, ενάντια στις ελαστικές σχέσεις εργασίας που φέρνει η πολιτική της τωρινής [αλλά και προηγούμενων] κυβερνήσεων. Στηρίζουμε τις κινητοποιήσεις τους και παλεύουμε μαζί τους.

  • Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλες/ους
  • Καμία απόλυση συναδέλφου/ισσας
  • Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων, άμεση ανανέωση όλων των συμβάσεων
  • Να σταματήσει τώρα η πολιτική ανακύκλωσης της ανεργίας
  • Καμία συρρίκνωση του δημόσιου τομέα - Καμία ιδιωτικοποίηση των δημόσιων φορέων - Καμία σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα [ΣΔΙΤ] στους δημόσιους φορείς
  • Να δοθούν χρήματα για τις ανάγκες των εργαζομένων και όχι για τις τράπεζες και τους πολεμικούς εξοπλισμούς
  • Μαζικές προσλήψεις στο δημόσιο σε μόνιμο προσωπικό για να καλυφθούν οι κοινωνικές ανάγκες