6/10/17

Κάλεσμα συμμετοχής στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας και διαδήλωση για το περιβαλλοντικό έγκλημα στον Αργοσαρωνικό

 Ο ζωτικής σημασίας Σαρωνικός και η βασική παράκτια ζώνη μιας πόλης 5 εκατομμυρίων πνίγονται στο πετρέλαιο. Οι κάτοικοι της Σαλαμίνας δέχονται ένα τεράστιο πλήγμα, ενώ τον ίδιο κίνδυνο διατρέχουν και τα άλλα νησιά του Σαρωνικού. Όλοι οι οικονομικά εγκλωβισμένοι εργαζόμενοι κάτοικοι της Αττικής χάνουν μια βασική διέξοδό τους στη θάλασσα και μάλιστα μετά την καταστροφική φωτιά το καλοκαίρι στον Κάλαμο και τη γύρω περιοχή, ενώ έχουν μπροστά τους το εκρηκτικό αδιέξοδο που δημιουργεί ο κορεσμός της τριτοκοσμικής χωματερής στη Φυλή, που είναι η μοναδική στην Αττική. Από αυτούς τους εργαζόμενους οι ψαράδες μένουν χωρίς μεροκάματο, όπως και όσοι εργάζονται σε τουριστικές επιχειρήσεις που βρίσκονται σε αυτές τις περιοχές.   Η οικολογική καταστροφή στην πιο πολυσύχναστη θάλασσα της Ελλάδας είναι τεράστια και δεν αφορά μόνο το παρόν, αλλά και το μέλλον του τόπου, ενώ τεράστιες είναι και οι οικονομικές επιπτώσεις αν λάβει κανείς υπόψη του και το κόστος για την “αποκατάσταση” της περιοχής.
 Το ναυάγιο του “Αγία Ζώνη” είναι ένα στιγμιότυπο από το προσεχές μέλλον. Όχι ότι δεν γίνονταν ναυάγια για τους ίδιους λόγους τα προηγούμενα χρόνια. Όμως η βύθιση ενός πλοίου σε συνθήκες απόλυτης νηνεμίας έξω από τον Πειραιά και η πρόκληση αυτής της καταστροφής, φανερώνει την αναβάθμιση της ασύδοτης δράσης των εφοπλιστών και του μεγάλου κεφαλαίου. Μιας ασυδοσίας που τους χαρίζει όλο και πιο πολύ η μνημονιακή πολιτική των τελευταίων ετών. Αυτή που τα δίνει όλα στους “επενδυτές”.
 Ειδικά στην ευρύτερη περιοχή μας (Δραπετσώνα, Κερατσίνι, Πέραμα, Σαλαμίνα), το ναυάγιο εντείνει την υποβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων που εδώ και χρόνια υποφέρουν από την έντονη βιομηχανική δραστηριότητα (OIL ONE, LAFARGE κλπ.) και αντιμετωπίζονται ως πολίτες τρίτης κατηγορίας. Παράλληλα καταδεικνύει με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο ποια θα είναι η καθημερινότητα αν προχωρήσουν τα σχέδια κυβέρνησης-κεφαλαίου για περαιτέρω εκμετάλλευση της περιοχής. Λίγο καιρό πριν το ναυάγιο άλλωστε, η κυβέρνηση είχε παραχωρήσει νέα άδεια στην OIL ONE του Μελισσανίδη που του επέτρεπε επέκταση των δραστηριοτήτων του στη περιοχή των Λιπασμάτων και συνακολούθως θα οδηγούσε σε αύξηση της κίνησης δεξαμενόπλοιων (και άρα και των πιθανοτήτων αντίστοιχων ναυαγίων) και της μόλυνσης. Παρότι η εν λόγω άδεια ανακλήθηκε (προσωρινά;) μετά από τις έντονες αντιδράσεις των κατοίκων αλλά και του κλίματος που δημιούργησε το ναυάγια του “Αγία Ζώνη”, οι προθέσεις της κυβέρνησης για την περιοχή δεν μπορούν να κρυφτούν.
 Αυτό που βλέπουμε να συντελείται στον Σαρωνικό δεν είναι ατύχημα. Δεν είναι η κακιά ώρα. Είναι εκ προμελέτης έγκλημα με φυσικούς και ηθικούς αυτουργούς που δεν πρέπει να μείνει αναπάντητο. Αφορά, τις ζωές όλων μας. Υπογραμμίζει πως η «ανάπτυξή» τους δεν είναι τίποτε άλλο από τη συνεχή εκμετάλλευση και την καταστροφή στο όνομα του κέρδους!
Για όλους εμάς που είμαστε απέναντι στα σχέδιά τους, ο ανυποχώρητος αγώνας ενάντια στη δολοφονική πολιτική κεφαλαίου, Ε.Ε., Ε.Κ.Τ., Δ.Ν.Τ κυβερνήσεων είναι μονόδρομος

Για αυτό απαιτούμε:
▪ τον πραγματικό καθαρισμό απ΄ την πετρελαιοκηλίδα και την πλήρη απορρύπανση των ακτών, την απομάκρυνση κάθε βιομηχανικής δραστηριότητας από κατοικημένες περιοχές και, στο πλευρό των ναυτεργατών, δουλειά με δικαιώματα ενάντια στον εργασιακό μεσαίωνα που επιβάλουν κυβέρνηση - κεφάλαιο - ΕΕ - ΔΝΤ.
▪ ανθρώπινες συνθήκες ζωής, πράσινο, καθαρό αέρα, ελεύθερους χώρους στις παραλίες και στις κατοικημένες περιοχές , ενάντια στην ασύδοτη επιχειρηματική δράση που καταστρέφει ανθρώπινες ζωές και φυσικό περιβάλλον. Πλάι στη διεκδίκηση του δικαιώματος στη δουλειά!


Συγκέντρωση

Δημοτικό Θέατρο Πειραιά - Σάββατο 7 Οκτωβρίου 2017, 11 πμ