5/4/16

Να πολεμήσουμε την εξαθλίωση,όχι τους εξαθλιωμένους

Από το ξέσπασμα της προσφυγικής κρίσης στη χώρα μας, ο λαός μας έχει επιδείξει αξιοθαύμαστο χαρακτήρα. Η αλληλεγγύη και η στήριξη των προσφύγων είναι ο κανόνας – οι ρατσιστικές μισάνθρωπες κραυγές έχουν απομονωθεί – οι εργαζόμενοι από το υστέρημά τους έχουν αγκαλιάσει τους πρόσφυγες για να τους προσφέρουν όσο το δυνατόν πιο αξιοβίωτη παραμονή στη χώρα μας. Η προσφυγιά είναι βαθιά χαραγμένα στη μνήμη μας και όλο και πιο επίκαιρη σε μια εποχή που η νεολαία εξαναγκάζεται και σήμερα στο φευγιό για μια καλύτερη ζωή.


 Στον αντίποδα βρίσκεται η κυβέρνηση των μνημονίων και η Ε.Ε. Η κατάπτυστη συμφωνία της συνόδου κορυφής ΕΕ-Τουρκίας έβαλε την οριστική ταφόπλακα σε ο,τι ορίζεται ως «δικαιώματα προσφύγων», κουρελιάζοντας τη συνθήκη της Γενεύης μαζί με όλα τα προβλεπόμενα για τους πρόσφυγες πολέμου που χρήζουν διεθνούς προστασίας. Η 4η Απρίλη εγκαινίασε μια νέα εποχή αυταρχισμού της Ευρώπης-φρούριο καθώς πρόσφυγες με τη συνοδεία μελών της Frontex απελάθηκαν στην Τουρκία. Οι ηγέτες των ευρωπαϊκών χωρών σε αγαστή συνεργασία με το φασιστικό καθεστώς του Ερντογάν χτίζουν μια πελώρια φυλακή αποκαλύπτοντας ακόμα μια φορά το σκληρό και απάνθρωπο πρόσωπο τους.

Σε πλήρη ευθυγράμμιση με τις πολιτικές αυτές η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, απομακρύνει με βίαιο τρόπο τους πρόσφυγες σε hotspot - εξορίες χωρίς βασικές υποδομές ,συνθήκες διαβίωσης και ενημέρωση.  Την ίδια στιγμή συνεργάζεται με τους δολοφόνους της Frontex, στηρίζει τη Νατοϊκή παρουσία στο Αιγαίο, παραχωρεί γη και ύδωρ στην πολεμική μηχανή του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε.
Ενώ το Κράτος και οι δομές του έλαμπαν δια της απουσίας τους όλο το προηγούμενο διάστημα από το Λιμάνι, προσπαθούν έμμεσα να πάρουν ρεβάνς κάνοντας την καθημερινότητα των προσφύγων εκεί σιγά-σιγά αφόρητη ώστε να μετακινηθούν οικειοθελώς. Εντελώς συμπτωματικά την ίδια στιγμή "λήγει" και η "φιλανθρωπία" πολλών ΜΚΟ , μουχλιάζουν γεύματα του στρατού , παρελαύνουν όλα τα σώματα ασφαλείας, αρχίζουν οι τσακωμοί, πρωτοβουλίες γίνονται άβουλες και εθελοντές υπάλληλοι. Λαμπρό παράδειγμα  η περίπτωση Μαρινάκη .  Οι ίδιοι που έθρεψαν τον ελληνικό φασισμό, σίτιζαν αποσπασματικά τους πρόσφυγες  αδημονώντας για τις φοροαπαλλαγές που τους έχει τάξει η κυβέρνηση και αφού κέρδισαν τις εντυπώσεις από τα ΜΜΕ, μάζεψαν το περιφερόμενο τσίρκο τους και εξαφανίστηκαν.
 
Χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτής της βίαιης μεθόδευσης  είναι η προσπάθεια φίμωσης του Συντονισμού για το Προσφυγικό-Μεταναστευτικό (ΣΥ.ΠΡΟ.ΜΕ.) και η στοχοποίηση του από τα συστημικά ΜΜΕ και την Κυβέρνηση  ως οργάνωση <φαντομάς> που παρασύρει τους πρόσφυγες. Λες και χρειάζεται να παρέμβει κάποιος για να αρνηθούν οι ίδιοι να μετακινηθούν σε άγνωστα γι΄αυτούς μέρη, χωρίς ενημέρωση, υποδομές, στέγαση ,σίτιση και γενικά αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης. Λες και πρέπει να πιεστεί κάποιος για να μην φυλακιστεί εθελούσια στα στρατόπεδα συγκέντρωσης. Λες και δεν ξέρει για το σύγχρονο "εξπρές του μεσονυχτίου" που τον περιμένει στην προοπτική επιστροφής του στην Τουρκία. Λασπολογούν και αποπροσανατολίζουν ότι οι πρόσφυγες παρακινούνται από κάποιους "ανύπαρχτους" να παραμείνουν στο Λιμάνι αποσιωπώντας την ουσία.   Ενώ οι περισσότεροι θέλουν να φύγουν από μόνοι τους από την ασφυκτική κατάσταση του Λιμανιού αυτό που τους περιμένει στα υποτιθέμενα κέντρα φιλοξενίας είναι πολύ χειρότερο.
 Η υποτιθέμενη οργανωμένη μετακίνησή τους γίνεται με το στοίβαγμά τους σε πούλμαν χωρίς ενημέρωση για το που θα τους πάνε, λέγοντας τους ψέματα πολλές φορές ότι τους μεταφέρουν στα σύνορα και καταλήγουν σε στρατόπεδα χωρίς φαΐ (π.χ. Ελαιώνας, Κατσικάς), νερό (π.χ. Ελληνικό), τουαλέτες (π.χ. Ριτσώνα), σε στρατιωτικές σκηνές μέσα στο χώμα (π.χ. Μαλακάσα, Αγ. Ανδρέα)   ,χωρίς ιατρικές και νομικές δομές ,αποκλεισμένοι και εγκλωβισμένοι. Άραγε ποιοι από τους αρμόδιους και τους αγανακτισμένους θα επέλεγαν κάτι αντίστοιχο γι΄αυτούς και την οικογένειά τους?
  Γνωρίζουμε ότι τις επόμενες μέρες επίκειται βίαιη εκκένωση του λιμανιού του Πειραιά για να "μη χαλάσει η εικόνα της χώρας στους τουρίστες" και τους επενδυτές! Πρέπει να είναι όλα έτοιμα για την φιέστα υποδοχής που ετοιμάζει η Ελληνική Κυβέρνηση στους νέους ιδιοκτήτες του Λιμανιού, την Κινέζικης COSCO, για να προβοδίσουν μαζί την  έναρξη της τουριστικής περιόδου και το ξεπούλημα του Λιμανιού. Οι εικόνες εξαθλίωσης και αξιοπρέπειας πρέπει να κρυφτούν κάτω από τα κόκκινα χαλιά, τα παιδικά χαμόγελα και παιχνίδια να μετατραπούν σε σκυμμένα κεφάλια και κουμπωμένους γιακάδες, οι μικρο-αρπαχτές διάφορων ΜΚΟ να κάνουν χώρο στις μεγάλες μπίζνες του πολυεθνικού κεφαλαίου, η συμπόνια και αλληλεγγύη του λαού να "ξεβρομίσει" με υποτελείς χειραψίες και αναπτυξιακά παραμύθια, οι ελπίδες και αγώνες των "ξένων"-"παράνομων", κολασμένων της γης, να "τσακιστούν από την νομιμότητα" των διπλά ξένων "ευεργετών" και διεθνών συμφερόντων.

Εμείς σαν Εργατική Λέσχη Κερατσινίου Δραπετσώνας κόντρα σε απολίτικες λογικές «φιλανθρωπίας» και «εθελοντισμού» που ξεπλένουν τις ευθύνες της κυβέρνησης περιμένοντας ανταποδοτικά οφέλη, συμμετέχουμε στο Συντονισμό για το Προσφυγικό μαζί με σωματεία, λέσχες, φοιτητικούς συλλόγους και άλλες συλλογικότητες. Σκοπός μας είναι η καθημερινή στήριξη των προσφύγων, η ενημέρωση για τα δικαιώματά τους και η από κοινού διεκδίκησή τους, η κινητοποίηση μαζί με τους πρόσφυγες για να σταματήσουν οι πόλεμοι, να ανοίξουν τα σύνορα και να πέσουν οι φράχτες.  Συνεχίζουμε να στηρίζουμε τους εξαθλιωμένους, Έλληνες και ξένους, ενάντια στην εξαθλίωση και αυτούς που την δημιουργούν. Ανεξαρτήτως φυλής, χρώματος ,θρησκείας και φύλου διεκδικούμε κοινωνικές δομές και αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης για όλους. Για μια συνολικά καλύτερη ζωή του κόσμου της εργασίας ,του κόσμου μας.
Στα πλαίσια της έμπρακτης ταξικής αλληλεγγύης και ακολουθώντας τις ρατσιστικές υποδείξεις του γνωστού πλέον "να τους πάρετε σπίτι σας" ανοίγουμε το δικό μας σπίτι , την Λέσχη,  όπου έχουμε την τιμή να φιλοξενούμε καθημερινά οικογένειες προσφύγων, προσφέροντάς τους ότι πιο ταπεινό μπορούμε: ένα μπάνιο, ένα πιάτο ζεστό φαΐ, μια κουβέντα, μια χειραψία ,ένα χαμόγελο. Πολύ φτωχότερα από αυτά που μας έχουν δώσει οι ίδιοι και θα θέλαμε να τους προσφέρουμε. Από την πλευρά μας κάνουμε έκκληση στον κόσμο της γειτονιάς να στηρίξει την προσπάθειά μας με την παρουσία του αλλά και με την υλική υποστήριξη (λεκάνες, καθαριστικά, απορρυπαντικά, βασικά είδη υγιεινής, παιχνίδια, είδη ζωγραφικής, ρούχα βρεφικά/ παιδικά/γυναικεία, πετσέτες, σκηνές, sleeping-bags)


  •  Όλοι-ες στην αντιπολεμική –αντιιμπεριαλιστική διαδήλωση την Κυριακή 10/4 στις 12:00  στα γραφεία της Frontex (Υπουργείο Ναυτιλίας στο Λιμάνι) 
  • Σας καλούμε επίσης στην εκδήλωση για το προσφυγικό, τις αιτίες που το γεννούν και την απάντηση που πρέπει να δώσουμε το Σάββατο 16/4 στις 19:00 στο χώρο της Λέσχης.