30/1/16

Η Διακήρυξη της Κεσσάνης

Η Διακήρυξη της Κεσσάνης

ΠΡΟΤΑΣΗ
 ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ 
ΦΟΙΤΗΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ
 ΚΑΙ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΩΝ
ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΚΑΙ ΕΛΛΑΔΑΣ 
ΠΟΥ ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΑΝ ΣΤΗΝ
ΚΕΣΣΑΝΗ ΣΤΙΣ 24/1/2016ΠΡΟΣ
ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ, ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ
ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΥΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ, ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΕΣ,
ΚΟΜΜΑΤΑ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ
ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΚΑΙ ΕΛΛΑΔΑΣ


ΚΟΙΝΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΦΙΛΙΑΣ ΚΑΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΟΥΣ ΛΑΟΥΣ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΠΟΥ ΖΟΥΝ ΣΤΙΣ ΧΩΡΕΣ ΜΑΣ


Τον Ιανουάριο του 2016 για πρώτη φορά εργατικά σωματεία, ομοσπονδίες, συλλογικότητες και  σύλλογοι του εργατικού, νεολαίστικου και λαϊκού κινήματος βρεθήκαμε στα σύνορα των δύο χωρών μας να διαδηλώνουμε από κοινού και απο τις δύο πλευρές του ποταμού Έβρου ενάντια στους πολέμους των ιμπεριαλιστών, τις σφαγές της κυβέρνησης Ερντογάν και του ISIS, τους πνιγμούς των προσφύγων και μεταναστών στα νερά του Αιγαίου. Ήδη απο τις   πρώτες μέρες του Γενάρη είναι εκατοντάδες οι νεκροί στα νερά του Αιγαίου, το Κουρδιστάν και τη Συρία.
 Τον ξέρουμε τον ένοχο. Είναι οι ιμπεριαλιστές, με τις επεμβάσεις και τις πολεμικές επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε. στην  περιοχής, μαζί με τις αστικές τάξεις των χωρών που χρησιμοποιούν τον ολοκληρωτισμό, την κρατική τρομοκρατία,  το στρατό, τις δυνάμεις καταστολής ενάντια στον «εχθρό» λαό. Γνωρίζουμε και την αιτία. Είναι ο οικονομικός έλεγχος των ενεργειακών πηγών και ο πολιτικός έλεγχος των εξελίξεων. Οι ιμπεριαλιστές μαζί με τα αντιδραστικά καθεστώτα  μιας σειράς χωρών έχουν μετατρέψει την περιοχή της «Μέσης Ανατολής» και της Αφρικής σε πεδίο πολεμικών συγκρούσεων, θρησκευτικών, εθνικιστικών και εμφύλιων αντιπαραθέσεων. Αυτό ακριβώς γίνεται σε όλη την περιοχή, από την Ουκρανία μέχρι τη Συρία, την Τουρκία, το Ιράκ και το Αφγανιστάν. Θύματα τους οι λαοί των χωρών που ξεριζώνονται και γίνονται πρόσφυγες μέσα στη χώρα τους ή έξω από αυτήν.
 Τα τεράστια κύματα μετανάστευσης των λαών των περιοχών αυτών ,από τους οικονομικούς και στρατιωτικούς πολέμους,  έχουν μετατρέψει τα θαλάσσια και χερσαία σύνορα της περιοχής μας σε εκατόμβες νεκρών. Χιλιάδες άνθρωποι γίνονται αντικείμενο αισχρής εκμετάλλευσης στην προσπάθεια τους να διαφύγουν από τις κατεστραμμένες και εμπόλεμες περιοχές για να καταλήξουν πολλοί από αυτούς στο βυθό του Αιγαίου και της Μεσογείου. Όσο δεν σταματούν οι πόλεμοι, οι επεμβάσεις και οι βομβαρδισμοί όλο και θα πληθαίνουν οι πρόσφυγες. 
Με την Διακήρυξη αυτή, θέλουμε να διατρανώσουμε την αλληλεγγύη μας στους πρόσφυγες και τους μετανάστες και να καταγγείλουμε τη μεταχείρισή τους από τις  κυβερνήσεις των χωρών της Ε.Ε., της Ελλάδας και της Τουρκίας.
Με τις αποφάσεις και τις πολιτικές της Ε.Ε. σκληραίνει η απάνθρωπη στάση των κυβερνήσεων των χωρών της Ευρώπης, αλλά και της Τουρκίας απέναντι στους πρόσφυγες.  Η πολιτική των κλειστών συνόρων είναι δολοφονική. Πασχίζουν να γλυτώσουν από τον πόλεμο και το θάνατο και συναντούν  νέες κακουχίες , τον φασισμό και την ξενοφοβία  . Εξωθούνται στους διακινητές, σε επικίνδυνες θαλάσσιες διαδρομές, στους πνιγμούς και στην εκμετάλλευση. Στις χώρες διέλευσης ή τελικού προορισμού αντιμετωπίζονται χωρίς κανένα σεβασμό στα ανθρωπιστικά και δημοκρατικά δικαιώματα,  με ρατσισμό και ξενοφοβία, κλείνονται σε στρατόπεδα συγκέντρωσης, σε άθλιες συνθήκες διαβίωσης, σίτισης και περίθαλψης.
Το εργατικό-νεοαλαίστικο-λαϊκό κίνημα των χωρών μας δηλώνει ότι ο πόλεμος είναι ο εχθρός μας και οι πρόσφυγες αδέλφια μας. Δεν έχουμε να χωρίσουμε τίποτα ούτε μεταξύ μας, ούτε με τους πρόσφυγες που ζουν στις χώρες μας. Η οικονομική ολιγαρχία είναι αυτή που θέλει ντόπιους και πρόσφυγες χωρίς δικαιώματα, φτηνό ευέλικτο δυναμικό για τα δικά της κέρδη και εμάς διασπασμένους.
Εμείς θέλουμε ίσα δικαιώματα και αξιοπρεπή, ειρηνική ζωή για όλους.

Γι’ αυτό αγωνιζόμαστε:
·   ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, τις επεμβάσεις και τους βομβαρδισμούς ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-Ε.Ε. και στη συμμετοχή των χωρών μας.
·   για να σταματήσουν οι πολεμικές επιχειρήσεις του Τουρκικού στρατού στη Νοτιοανατολική Τουρκία κατά του Κουρδικού λαού καθώς και οι τρομοκρατικές ενέργειες κατά των Τούρκων και Κούρδων αγωνιστών της αριστεράς σε όλη την Τουρκία.
·   ενάντια στις βάσεις, το ΝΑΤΟ και κάθε ιμπεριαλιστικό μηχανισμό
·   ενάντια στις ανάλγητες αντιμεταναστευτικές  πολιτικές της Ε.Ε. της ελληνικής και της τουρκικής κυβέρνησης.

Απαιτούμε:
·   Ασφαλή, ελεύθερη διέλευση από χερσαία και θαλάσσια σύνορα, για τους πρόσφυγες του πολέμου, της καταπίεσης και της φτώχιας.
·   Να μπει τέλος στο έγκλημα στο Αιγαίο. Να σταματήσουν οι δολοφονικές επιχειρήσεις αποτροπής και επαναπροώθησης της Frontex και της ελληνικής συνοριοφυλακής. Όχι στην επιχείρηση Ποσειδών στο Αιγαίο για αποτροπή διέλευσης των προσφύγων. Όχι σε δημιουργία στην Ευρωπαϊκής συνοριοφυλακής-ακτοφυλακής
·   Να πέσει ο φράχτης του Έβρου. Κανένας φράκτης στην Ευρώπη. Όχι στην Ευρώπη-φρούριο.
·   Όχι στα στρατόπεδα συγκέντρωσης, στα hot spot και τα μέτρα διαλογής. Όχι στη στρατιωτικοποίηση της διαχείρισης του προσφυγικού.
·   Όχι στην ποινικοποίηση της μετανάστευσης. Νομιμοποίηση και πλήρη δικαιώματα για τους οικονομικούς και πολιτικούς πρόσφυγες.
·   Όχι χρηματοδότηση Τουρκίας και Ελλάδας για κέντρα κράτησης και μηχανισμούς καταστολής των προσφύγων.
·    Όχι στις διώξεις εθελοντών για βοήθεια στους πρόσφυγες. Κατάργηση της ποινικοποίησης της βοήθειας στους πρόσφυγες.
·   Κατάργηση των συνθηκών του Δουβλίνου. Δικαίωμα στο άσυλο.
·   Προστασία των προσφύγων – μεταναστών από τα κυκλώματα εκμετάλλευσης. Πρόνοια και φροντίδα για τους ανήλικους.
·   Κατάλληλα δημόσια κτίρια και δομές για την αξιοπρεπή στέγαση, περίθαλψη, σίτιση και μετακίνηση των οικονομικών και πολιτικών προσφύγων. Χρηματοδότηση και προσλήψεις για τις δομές και υπηρεσίες κοινωνικής στήριξης των προσφύγων.

Με τον αγώνα μας οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά κινήματα σε Ελλάδα και Τουρκία δείχνουμε την αλληλεγγύη μας στους πρόσφυγες και παλεύουμε για την Ειρήνη στην περιοχή και σε όλο τον κόσμο.

Κεσσάνη 24/1/2016