7/6/14

ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΕΙΣ-ΚΑΤΑΡΓΗΣΕΙΣ ΣΧΟΛΕΙΩΝ

Στα πλαίσια της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής ( περικοπές, απολύσεις, αλλαγές εργασιακών σχέσεων, κατάργηση μονιμότητας κ.λ.π ) και αφού έχει αφήσει τα σχολεία με τεράστιες ελλείψεις εκπαιδευτικών, η κυβέρνηση προχωρά σε συγχωνεύσεις-καταργήσεις τμημάτων και σχολικών μονάδων.
Η εκπαίδευση αλλάζει…. ...Το σχολείο της γειτονιάς εξαφανίζεται και τη θέση του παίρνει το σχολείο της αγοράς που εξασφαλίζει το ίδιο τη χρηματοδότηση του είτε από τους γονείς είτε από χορηγούς. Ένα σχολείο που θα εκπαιδεύει ένα υποταγμένο, ημικαταρτισμένο , φθηνό εργατικό δυναμικό για να υπηρετήσει τους βασικούς στόχους της κυβέρνησης , της Ε.Ε. και των ντόπιων και ξένων επιχειρηματικών ομίλων. Μιλάμε για 30άρια τμήματα, αντιπαιδαγωγικό περιβάλλον , έξωση των μαθητών από τα σχολεία τους. Τα όρια των σχολείων τείνουν να γίνουν πιο ευρύχωρα ώστε να είναι εύκολες και νόμιμες οι μετακινήσεις των μαθητών απ΄ το ένα σχολείο στο άλλο και να ευνοούνται έτσι οι συγχωνεύσεις και οι συμπτύξεις.
Μεγάλοι χαμένοι αυτής της πολιτικής είναι πρώτα οι μαθητές που θα αναγκαστούν να στριμωχθούν σε υπεράριθμα τμήματα, σε ακατάλληλα κτήρια, έπειτα οι εκπαιδευτικοί που θα υποχρεωθούν σε μετακινήσεις, διαθεσιμότητες και τέλος απολύσεις και φυσικά οι γονείς που θα αναγκαστούν για άλλη μια φορά να βάλουν το χέρι στην τσέπη προκειμένου να μάθουν τα παιδιά τους γράμματα.
Στην Α/βάθμια καταργούνται 15 δημ. Σχολεία, 30 νηπιαγωγεία , συγχωνεύονται 128 δημ. και 74 νηπιαγωγεία. Επιπλέον υποβιβάζονται 130 δημ. και 20 νηπ. χωρίς να υπολογίσουμε τα ολοήμερα στα παραπάνω σχολεία. Πάνω από 600 θέσεις εργασίας καταργούνται.
Στην περιοχή μας με μια απλή υπουργική απόφαση κλείνει ένα ιστορικό σχολείο, το ¨ΠΕΤΡΙΝΟ¨. Οι μαθητές καλούνται να στριμωχθούν σε πολυάριθμα πλέον τμήματα ενώ πάνω από 10 οργανικές θέσεις χάνονται .
Η υποβάθμιση της δημόσιας παιδείας που επιδιώκει το υπουργείο παιδείας απολύοντας εκπαιδευτικούς , καταργώντας σχολεία, μειώνοντας τις θέσεις εργασίας, αυξάνοντας τον αριθμό των μαθητών ανα τμήμα , μειώνοντας τους μισθούς των εκπαιδευτικών, εφαρμόζοντας ελαστικές σχέσεις εργασίας δημιουργώντας υποχρεωτικές μετακινήσεις και διαθεσιμότητες θα μας βρει απέναντι.
Απέναντι σε κάθε προσπάθεια υποβάθμισης και κατάργησης της δωρεάν δημόσιας παιδείας, να ορθώσουμε μέτωπο αντίστασης και αλληλεγγύης. Είναι ο μόνος δρόμος να σταματήσουμε την εξαθλίωση των λαϊκών οικογενειών, στις γειτονιές της ανεργίας και του μόχθου. Είναι ο μόνος δρόμος να κερδίσουμε το μέλλον των παιδιών μας και το δικό μας.